Free cookie consent management tool by TermsFeed
Dopamine supplement kopen

Dopamine supplement kopen, verhoog je dopamine niveau!

Als het gaat om je humeur en stemming dan is dopamine één van de belangrijkste chemische stoffen in je lichaam. Dopamine is van invloed op je stemming, maar het speelt ook een rol bij de regulatie van aandacht, motivatie, leren, geheugen en cognitie. Ook is dopamine een belangrijke stof bij slaapregulatie en besluitvorming. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dopamine te verhogen; op een natuurlijke manier of met een dopamine supplement.

Wat is dopamine?

Steeds meer mensen willen een dopamine supplement kopen, maar wat is dopamine nu eigenlijk? Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en is een neurotransmitter die je in beweging brengt en je stemming beïnvloedt. Dopamine heeft een grote invloed op veel processen die plaatsvinden in ons lichaam. Ons dopaminegehalte bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen, hoeveel we eten, hoe gemotiveerd we zijn en hoe we slapen.

Één van de belangrijke taken van dopamine is het duidelijk maken wanneer we een beloning kunnen verwachten. Dus als je luistert naar je favoriete muziek, of je lievelingseten eet, stijgt het dopamine niveau in het lichaam. Dit geeft jouw hersenen het signaal hier meer van te willen.

Waarom is dopamine belangrijk?

Dopamine zorgt ervoor dat je een goed gevoel krijgt; daarom wordt dopamine ook wel het gelukshormoon genoemd. Als dopamine vrijkomt in grote hoeveelheden, dan zorgt dit voor gevoelens van beloning en plezier. Dit motiveert je om bepaald gedrag te herhalen. Heb je een laag dopamine gehalte in je lichaam, dan voel je je minder gemotiveerd en minder enthousiast.

Over het algemeen zijn de dopamine niveaus goed gereguleerd in het zenuwstelsel, maar het kan voorkomen dat dit niet het geval is. medische aandoeningen of bepaalde leefstijl factoren kunnen ervoor zorgen dat je een laag dopamine niveau hebt. Dit kan een reden zijn om een dopamine supplement te nemen.

Wat zijn de symptomen van een laag dopaminegehalte?

Als jouw lichaam te weinig dopamine aanmaakt, dan zijn er verschillende symptomen waaraan je dit kunt merken. Je hebt bijvoorbeeld weinig motivatie en energie, en je beleeft geen plezier meer aan de dingen waar je eerst wel van genoot. Je ziet vaak dat mensen die worstelen met depressie een dopamine tekort hebben.
Kan een dopamine supplement in dit soort gevallen een uitkomst zijn? Dopamine wordt net als andere neurotransmitters aangemaakt in het lichaam. je kunt dit niet direct aanvullen met een dopamine supplement. Toch zijn er bepaalde supplementen die jouw lichaam kunnen helpen bij de aanmaak van dopamine. Een dopamine supplement kopen kan een tijdelijke oplossing zijn.

Dopamine verhogen met een dopamine supplement

Je dopamine verhogen kan met een dopamine supplement of met medicatie (antidepressiva). Een dopamine supplement is natuurlijk en zal voor veel mensen de voorkeur hebben boven medicatie. Daarnaast zorgt een dopamine supplement voor minder bijwerkingen. Antidepressiva daarentegen hebben vaak een verslavende werking.
Er is niet zoveel onderzoek gedaan naar dopamine supplementen. Dit maakt het lastig om te bepalen wat je precies nodig hebt en hoeveel. Als je je dopamine wilt verhogen door middel van een dopamine supplement, dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een dopamine booster.

Wat zit er in een dopamine booster?

Veel vitamines en mineralen hebben als taak om energie vrij te maken uit voeding. Om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen is het daarom belangrijk om te zorgen voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon. De basisvoeding bestaat uit veel groente en fruit en daarnaast zou je wat extra in kunnen nemen van de micronutriënten. In een dopamine booster zijn onder andere Vitamine B3 en Vitamine B6 toegevoegd, maar ook magnesium, zink en koper.
Je lichaam maakt zelf dopamine aan uit de aminozuren tyrosine en fenylalanine. Sporten zorgt ervoor dat de aanmaak van dopamine gestimuleerd wordt. Dit verklaart waarom je je altijd zo goed voelt na het sporten. Je kunt tyrosine onder andere vinden in eieren, vis, vlees, zuivelproducten, noten, zaden, avocado en peulvruchten. Fenylalanine zit in amandelen, soja bonen, pinda’s en eiwitten. Door voldoende en gevarieerd te eten krijg je dus veel verschillende bronnen van deze aminozuren binnen.
Een dopamine booster bevat een aantal bestanddelen die je helpen om het dopamine niveau in je lichaam te verhogen:

Mucuna pruriens

Mucuna pruriens is een plant die ook wel fluweelboon wordt genoemd. In de traditionele Ayurveda wordt deze plant al duizenden jaren gebruikt. De Mucuna pruriens bevat L-dopa; dit is een voorloper van de neurotransmitter dopamine. Het is een kruid dat op de zenuwen een positieve invloed heeft. Het zou daarom ingezet kunnen worden bij situaties van stress of wanneer je last hebt van ups en downs.

L-Tyrosine

L-Tyrosine is een natuurlijk voorkomend aminozuur. Het lichaam kan dit aminozuur zelf aanmaken en is daarom een niet-essentieel aminozuur. In het lichaam wordt L-Tyrosine omgezet naar L-Dopa.

L-Fenylalanine

In tegenstelling tot L-Tyrosine is L-Fenylalanine een essentieel aminozuur; het lichaam kan dit aminozuur niet zelf aanmaken. Het wordt omgezet in L-Tyrosine dat uiteindelijk weer wordt omgezet naar L-Dopa. Deze omzetting gebeurt via verschillende stappen en alleen onder bepaalde omstandigheden. Eén van deze omstandigheden is dat er voldoende vitamine B6 aanwezig moet zijn in het lichaam.

Vitamine B

Vitamine B zorgt ervoor dat alle omzettingen in het lichaam goed verlopen. Om deze reden is het belangrijk dat je voldoende Vitamine B binnenkrijgt. Een dopamine booster bevat daarom extra B vitaminen.

Magnesium

Magnesium is erg belangrijk bij de overdracht van zenuwprikkels, bevordert de energiestofwisseling, is goed voor de spieren en het behoud hiervan (alsmede onze botten).

Zink en koper

Zink en koper dragen bij aan het energiemetabolisme en ondersteunen het immuunsysteem. Daarnaast is koper erg belangrijk voor het zenuwstelsel.

Dopamine verhogen zonder dopamine supplement

Het slikken van een dopamine supplement is een gemakkelijke manier om de aanmaak van dopamine in je lichaam te stimuleren, maar je kunt dit ook op een natuurlijke manier doen.

Eet veel eiwitten en minder verzadigde vetten; een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je de juiste macronutriënten en micronutriënten binnen krijgt om dopamine op een natuurlijke manier te verhogen;

  • Gebruik een probiotica;
  • Beweeg regelmatig; 30 tot 60 minuten bewegen per dag zorgt voor de aanmaak van dopamine in je lichaam. Denk dan bijvoorbeeld aan wandelen, zwemmen, hardlopen of joggen;
  • Zorg voor voldoende slaap; tijdens je slaap verbruik je bijna geen dopamine. Dit zorgt ervoor dat je gedurende de dag meer dopamine beschikbaar hebt voor een goed gevoel. 7 tot 8 uur aan kwalitatieve slaap is voor een volwassene over het algemeen voldoende;
  • Luister naar muziek; luisteren naar je favoriete muziek activeert het beloningscentrum in je hersenen, dit zorgt ervoor dat er dopamine aangemaakt wordt;
  • Mediteer;
  • Zorg voor voldoende zonlicht.