Free cookie consent management tool by TermsFeed
Natuurlijke antidepressiva

Natuurlijke antidepressiva zonder recept

Steeds meer mensen gebruiken tegenwoordig antidepressiva. We hebben het gevoel steeds meer te ‘moeten’; carrière maken, een liefhebbende partner en goede vader zijn, veel vrienden hebben en uitgaan, het liefst een paar keer per week naar de sportschool. Dit leidt in steeds meer gevallen tot overspannenheid, stress en burnout. Zonder er echt moeite voor te hoeven doen word je door je arts depressief genoemd, krijg je de diagnose burnout en antidepressiva voorgeschreven. Je zou je hierdoor beter moeten voelen, maar het tegendeel is waar. Het gebruik van antidepressiva kan schadelijke bijwerkingen hebben, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak.

Gevaren van antidepressiva

De farmaceutische industrie geeft het niet toe, maar wetenschappers hebben ontdekt dat antidepressie middelen, zoals bijvoorbeeld Prozac, in hoge mate verslavend zijn. Ook kunnen antidepressiva ervoor zorgen dat de hersenen minder vermogend zijn om serotonine aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter, gesynthetiseerd uit het aminozuur tryptofaan en opgebouwd uit het 5-HTP (ook een aminozuur). Serotonine helpt gevoelens van angst te verminderen en zorgt ervoor dat je je niet neerslachtig voelt.
Als mensen stoppen met het nemen van antidepressiva kunnen ze last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals slaapproblemen, angsten, nachtmerries, maagklachten en geheugen-, en aandachtsproblemen. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen weken tot maanden aanhouden.

Een antidepressiva als Prozac verhoogt de serotonine aanmaak (serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd), door een stofje dat serotonine in de hersenen afbreekt te blokkeren. Na een aantal weken antidepressiva gebruikt te hebben, wordt er door de hersenen zelf minder serotonine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat mensen op de lange termijn ontwenningsverschijnselen kunnen krijgen. Vanuit de farmaceutische industrie worden deze psychologische ontwenningsverschijnselen gezien als bewijs dat de oorspronkelijke depressie is teruggekeerd en zullen er meer medicijnen voorgeschreven worden.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de hersenen niet in staat zijn om de serotonine productie naar een normaal niveau terug te brengen, nadat mensen gestopt zijn met het gebruik van antidepressiva. Dit kan maanden, en in sommige gevallen jaren, duren.

Wat zijn de bijwerkingen van antidepressiva?

Niet alleen heeft antidepressiva een negatief effect op de serotonine productie, er zijn nog meer schadelijke bijwerkingen. We sommen de belangrijkste bijwerkingen voor je op:

• Verhoogd bloedsuikerniveau
• Droge ogen
• Droge mond
• Afname in zicht
• Afname in sexuele drang
• Vergeetachtigheid
• Plotselinge duizeligheid
• Erectieproblemen
• Sufheid
• Verstoord hartritme
• Versnelde hartslag
• Misselijkheid
• Hoofdpijn
• Nervositeit
• Slapeloosheid
• Angstaanvallen
• Rusteloosheid
• Lusteloosheid
• Overmatig transpireren
• Hallucinaties
• Zelfmoordgedachtes
• Verminderde stoelgang
• Psychoses
• Agressie
• Cariës
• Nachtmerries
• Spraakstoornissen
• Plotselinge verslapping of spanning van spieren

Natuurlijke antidepressiva’s zonder recept

Als de hersenen minder serotonine aanmaken, heeft dit invloed op je gemoedstoestand. Je kunt je depressief gaan voelen en negatieve emoties, zoals bijvoorbeeld angsten, kunnen verergeren. Voldoende aanmaak van serotonine in de hersenen is dus belangrijk om je goed te voelen. Gelukkig heb je hier geen antidepressiva voor nodig; de aanmaak van serotonine is een natuurlijk proces en dit kan gestimuleerd worden op een natuurlijke manier, als een antidepressiva zonder recept.

Verhogen serotonine met voldoende slaap

Slaap is heel erg belangrijk voor een mens. Als je te weinig slaap krijgt wordt de hormoonproductie verstoord en dit weerhoudt de hersenen ervan om voldoende serotonine te produceren. Een mens voelt zich op zijn best als minstens zeven uur slaap krijgt per nacht. Je kunt de nachtrust bevorderen door bijvoorbeeld je telefoon een uur voordat je gaat slapen uit te zetten, een lekkere warme douche te nemen en niet teveel activiteiten meer te ondernemen.

Verhogen serotonine door regelmatig te bewegen

Wil je op een natuurlijke wijze serotonine aanmaken? Zorg er dan voor dat je regelmatig intensief beweegt. Je hoeft je niet uit te sloven op de sportschool; ook een rustige wandeling of een yoga sessie zijn als genoeg om de neurotransmitters te stimuleren. Als je drie tot vijf keer per week sport (een half uurtje tot een uur) is dit voldoende om op een natuurlijke wijze serotonine aan te maken.

Gebalanceerde voeding

Om neurotransmitters te produceren is het lichaam afhankelijk van kwalitatief goede voedingsstoffen. Om je goed te voelen hebben je hersenen gezonde voeding nodig, zoals verse groenten en fruit, vetten en eiwitten. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel onder controle blijft en je hormoonproductie in balans. Gefabriceerde en geraffineerde voedingsmiddelen kun je beter achterwege laten.

Vitamine B supplementen

Vitamine B bevordert de serotonine productie. Heb je een tekort aan vitamine B6, B9 of B12, dan kan dit van invloed zijn op je emotionele gesteldheid, zoals je humeur, je angsten en depressie. Als je veel last hebt van stress dan worden deze voedingsstoffen snel opgenomen. Je kunt vitamine B halen uit groene groentes en granen. Heb je een groot tekort? Dan kan een vitamine B supplement een oplossing zijn.

Vermijd suiker, alcohol en cafeïne

Van deze zogenoemde stimulerende middelen is bekend dat ze je tijdelijk een goed gevoel geven. Op de lange termijn zorgen deze substanties er echter voor dat de hersenen minder hard gaan werken om je stemming in balans te houden. Je doet er dus verstandig aan om deze stoffen tot een limiet te beperken. Ook kunstmatige zoetstoffen kun je beter vermijden; ze verstoren het natuurlijke hormonale proces.

Zorg voor voldoende zonlicht

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, maar stimuleert de aanmaak van serotonine ook op een natuurlijke wijze. Daarnaast zorgt zonlicht voor het stoppen van de aanmaak van melatonine. Als je dagelijks voldoende zonlicht krijgt, voel je je energieker en het bevordert je humeur.

L-theanine

L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in groene thee. Het staat erom bekend de alfagolven in de hersenen te stimuleren. Hierdoor voel je je relaxt, zonder dat je mentaal minder alert bent. Ook bevordert L-theanine de slaap, wat positief is voor de serotonine aanmaak.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor het ontspannen van zenuwen en spieren. Ook zorgt magnesium ervoor dat het energieniveau bevordert wordt en dat vitamine B geactiveerd wordt. Hierdoor kan serotonine geproduceerd worden.

5-HTP

5-HTP is een aminozuur dat essentieel is voor de serotonine en melatonine productie uit tryptofaan. Je kunt dit aminozuur krijgen als supplement en wordt met name gebruikt bij klachten als obesitas, vergeetachtigheid en binge-eten.