Free cookie consent management tool by TermsFeed
ritalin pillen

Wat is Ritalin en waar wordt het voor gebruikt?

Ritalin is een medicijn dat voorgeschreven wordt aan mensen die lijden aan narcolepsie en ADHD. Methylfenidaat is de werkzame stof die in Ritalin zit is en deze stof lijkt erg veel op amfetamine. Deze twee stoffen werken dan ook hetzelfde, al is Ritalin een stuk minder sterk dan amfetamine en is het effect ook van kortere duur. Ritalin zorgt in de hersenen voor de afgifte van noradrenaline en dopamine. De heropname van deze twee stoffen wordt door Ritalin ook geblokkeerd.

Ritalin wordt ook steeds vaker misbruikt, met name door studenten die het gebruiken om zich beter te kunnen concentreren, maar ook als partydrug is Ritalin enorm populair. Het is gemakkelijk online te verkrijgen en wordt zelfs verhandeld door ADHD patiënten die het medicijn gewoon op recept krijgen.

Waar wordt Ritalin voor gebruikt?

Ritalin wordt voorgeschreven aan mensen met ADHD en narcolepsie (slaapzucht). ADHD is een gedragsstoornis die zowel bij volwassenen als bij kinderen voor kan komen. Kinderen met ADHD kunnen zich niet zo goed concentreren, zijn hyperactief, opstandig en impulsief. Volwassenen met ADHD hebben ook veel moeite met hun concentratie en kunnen zich onrustig voelen.

Narcolepsie is een ziekte waarbij mensen zomaar in slaap kunnen vallen. Overdag hebben mensen met narcolepsie last van slaapaanvallen die onbedwingbaar zijn en het maakt daarbij niet uit of ze die nacht goed geslapen hebben.

Ritalin stimuleert de werking van het centrale zenuwstelsel, dit zorgt ervoor dat het concentratievermogen verhoogd wordt. Kinderen met ADHD worden hierdoor rustiger en zijn minder snel afgeleid. Ritalin verlicht de symptomen, maar geneest niet. Van ongeveer 80% van de kinderen met ADHD verbeteren de klachten door Ritalin. Het gaat dan om klachten als chaotisch gedrag, hyperactiviteit en emotionele prikkelbaarheid.

Bijwerkingen van Ritalin

Het gebruik van Ritalin is niet zonder bijwerkingen. 1 op de 3 kinderen heeft last van niet kunnen inslapen, een gebrek aan eetlust, buikpijn en hoofdpijn. Ook psychische klachten als angst, nervositeit en snel geïrriteerd zijn komen veel voor. Contra-indicaties van Ritalin zijn een verhoogde bloeddruk, hart-, en vaatziekten, psychische stoornissen zoals depressie of angsten en spanningsklachten.

Als er geen medisch toezicht is, is de kans op overdosering groot. Dit kan nare gevolgen hebben als agitatie, braken, spiertrekkingen, trillen, convulsies (met eventueel coma als gevolg), verwarring, euforie, hallucinaties, zweten, delirium, oververhitting, hoofdpijn, bloeddrukverhoging en hartritmestoornissen.

Ritalin als party-, of prestatiedrug

Ritalin wordt tegenwoordig niet alleen meer gebruikt door kinderen of volwassenen met ADHD; ook studenten die zich beter willen concentreren (op bijvoorbeeld een scriptie) nemen steeds vaker een pilletje. Ook als partydrug is Ritalin erg populair. Je kunt Ritalin gemakkelijk online bestellen, waarbij je geen doktersvoorschrift nodig hebt. Ritalin is verkrijgbaar in pil vorm en in poedervorm. Vooral in de partyscene wordt er veel Ritalin gesnoven. Het snuiven van Ritalin verhoogt de kans op verslaving.
Jongeren die Ritalin als drug gebruiken lopen meer kans op ernstige bijwerkingen.

Daarnaast zien ze de contra-indicaties over het hoofd en bestaat er een kans op overdosering. Jongeren die gebruik maken van Ritalin zonder een doktersvoorschrift zullen allereerst een toename van de hartslag voelen. Oudere gebruikers van Ritalin zullen hun vermoeidheid minder voelen. Bij een hoog gebruik van Ritalin zullen de effecten lijken op de effecten van amfetamine.

Het effect van Ritalin wordt versterkt door het gebruik van alcohol. De bijwerkingen op het centrale zenuwstelsel worden verergerd als het gecombineerd wordt met alcohol. Met name de bijwerkingen rusteloosheid, angst, spreekdrang en ontstemmingstoestanden komen veel voor. Hoge dosis van alcohol en Ritalin kunnen hallucinaties en wanen ontstaan.

Misvattingen over Ritalin

Ritalin wordt vaak bestempeld als een medicijn dat gevaarlijk is en dat het gebruik ervan kan leiden tot verslavingsgedrag. Hoe Ritalin werkt in de hersenen lijkt veel op hoe cocaïne of amfetamine werkt. Hiermee wordt de indruk gewekt dat het gebruik van Ritalin verslavend kan zijn. Dit kan inderdaad het geval zijn, wanneer Ritalin gebruikt wordt in hogere doseringen dan toegestaan en op een andere manier gebruikt wordt dan voorgeschreven. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit vooral het geval is wanneer Ritalin misbruikt wordt. Bij ADHD patiënten, die de medicatie gebruiken zoals het voorgeschreven is, heeft het juist een preventief effect op het ontwikkelen van verslavingsproblemen.

Gebruik maken van Ritalin voor een betere concentratie

Ritalin wordt niet alleen gebruikt door ADHD-, en narcolepsie patiënten. Er zijn steeds meer studenten die gebruik maken van Ritalin om zich beter te kunnen concentreren tijdens hun studie. Ritalin zorgt ervoor dat je wakker en alert blijft en je beter kunt focussen op het project waar je mee bezig bent. Het gebruik van Ritalin is echter niet zonder gevaren. Daarnaast is de kans groot dat je er verslaafd aan raakt; je hebt namelijk steeds meer nodig om het gevoel van opperste concentratie vast te blijven houden. Ritalin is alleen veilig als het onder toezicht van een arts gebruikt wordt.